В предверието на местните избори политическото лято също регистрира температурни рекорди. Горещо е

...
</TD
>В предверието на местните избори политическото лято също регистрира температурни рекорди. Горещо е
Коментари Харесай

Искри в партийните централи преди местния вот в Благоевград и региона

В предверието на локалните избори политическото лято също записва температурни върхове. Горещо е в предизборните щабове, в общинските партийни организации, а на събранията за номинациите прехвърчат искри. До локалния избор остават два месеца, а изненади не са изключени.Въпросът, който стои с най-голяма тежест в двете огромни обединения - ГЕРБ-СДС и ППДБ, е какъв брой ще им коства компромисът да съставят държавно управление. Местните избори ще бъдат най-вярната социология за това. 

От ГЕРБ не отхвърлят, че е било доста трудно да не се поддадат на страстта и да положат всички старания да запазят управлението в знакови общини, признава пред БНР регионалният ръководител за Благоевград Андрей Новаков: 

" Истината е, че този развой беше мъчителен. Ние имахме доста яростни конфликти с тях в последните години на политическия терен, доста граници бяха преминати и се наложи да съберем толкоз милосърдие, че да извиним и да продължим напред. Особено в Благоевград, където хората са прочувствени, продължава да е доста мъчно. "

Вътрешнопартийните борби в структурите на ГЕРБ в областта също не са преодолени. На частичните избори преди две години партията избра да поддържа самостоятелен претендент. И в този момент е имало такава алтернатива, настояват вътрешни хора, които не харесват факта, че инж. Росица Димитрова, която бе детронирана от поста общински ръководител, събра най-вече номинации. Очакват ли се изненадващи решения на Изпълнителната комисия?

" Историята демонстрира и такива случаи. Има причина ни да е структурирана по този начин – от високо се виждат неща, които от по-нисичко не може. Има места, на които сътрудниците са изразили своите опасения ", разяснява Андрей Новаков.  

От партията на Борисов смятат да завоюват кметските места в Петрич, Разлог, Симитли и се надяват на чудо в Благоевград и Банско. 

" ГЕРБ ще излезе с цялостни листи за общински съветници и в съвсем всяка община ще има личен претендент за кмет ", разяснява Новаков. 

За да не разклатят правителството и нежният парламентарен мир, от ГЕРБ и ППДБ ще бъдат толерантни в кампанията за локалните избори, заявяват Андрей Новаков и Марио Граченов, регионален координатор на Политическа партия. 

Това са първите локални избори, в които взе участие Политическа партия, само че един до друг с Демократична България. Кандидатите им за кметове са общи - партийни или надпартийни, по този начин са направени и листите им за общински съветници.

" Със сигурност в множеството общини на територията на област Благоевград ще имаме претенденти за кметове. Във всичките 14 общини се обрисува да имаме листа за общински съветници ", прецизира Марио Граченов. По думите му могат да завоюват най-малко 4 общини.  

Партия " Възраждане "  ще бяга по личната си писта и на локалния избор. По гледище на лидера си не единствено в общинските центрове, само че и по селата трябва да имат свои претенденти за кметове, потвърди адвокат Цвета Рангелова, която се впуска в борбата за регионалния център.

" Партия " Възраждане " е третата политическа мощ в страната и най-многолюдната по членска маса. Ще имаме кандидатури за общински съветници във всички общини в региона и в множеството от тях ще имаме и претенденти за кметове. "  

Въпреки желязната дисциплинираност в партията, тъкмо при " Възраждане " стана тежка политическа повреда. Цялото партийно управление в Банско напусна с претекста, че не са подготвени да издигнат кандидат за кмет, тъй като нямал шансове. Според Цвета Рангелова истината в дребните общини е друга:  

" Най-ожесточена борба чакам в дребните общини, каквато е Банско. Насадил се е един боязън у хората, че не трябва да противопоставяме на сегашните претенденти никакви разнообразни, защото това щяло да бъде пагубно. "

След провалите от парламентарните избори БСП трудно се изправя на крайници. Вътрешните битки в повечето общини от региона са толкоз яростни, че външен зложелател не им би трябвало. Знакови кметове на столетницата напуснаха партията и не крият симпатиите си към президента. Такъв е казусът с кмета на Кресна Николай Георгиев, който ще се яви като самостоятелен претендент. Благоевградските социалисти пък се надяват Николай Шушков, който беше регионален шеф и заместник-регионален министър в служебния кабинет на Румен Радев, да се кандидатира, с цел да има за кого да гласоподават. Единствената мощна кандидатура на социалистите е настоящият кмет на Гоце Делчев Владимир Москов, който с обичайна поддръжка на Движение за права и свободи има всички шансове да осъществя осми мандат.

И най-после - време за майсторите в политиката, както споделя водачът на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ. Тяхната упоритост е да си запазят общините в региона, които управляват и да завоюват повече места в общинските препоръки. Там, където ще има кметски балотаж, ДПС ще наклони везните, смята Радослав Ревански: 

" Категорично ще спечелим Сатовча, Гърмен, Белица, Якоруда. В Гоце Делчев имаме доста мощни позиции и ще ги затвърдим. В Благоевград може би ще решим изхода от кметския избор. "
Източник: blagoevgrad24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР